In zilele noastre, saltul ametitor al stiintei si medicinei ii indreptateste pe oamenii de stiinta sa creada ca se afla mai aproape ca niciodata de descifrarea unuia dintre cele mai mari mistere ale omenirii.
Multi cercetatori lucreaza la mecanisme care pot determina durata vietii in asa-numitele “organisme model”, cum ar fi viermi, muste sau soareci, dar exista indoieli asupra posibilitatii ca acest model sa functioneze si in cazul oamenilor sau al prelungirii duratei vietii cu ajutorul medicamentelor, geneticii sau dietei.
“Nu putem sti, in acest stadiu al cunostintelor, daca un elixir al unei vieti indelungate ar fi posibil”, declara profesorul Jan Vijg de la Colegiul de Medicina Albert Einstein.
Oamenii de stiinta nu se indoiesc de faptul ca in decadele urmatoare speranta de viata va creste, insa afirma ca nu exista un motiv stiintific pentru care imbatranirea nu ar putea fi prevenita, odata cu dorinta de a evita si bolile care vin odata cu varsta inaintata.
Insa se pune si intrebarea daca cunoasterea umana a ajuns in stadiul in care intarzierea imbatranirii si a mortii, pentru mai mult timp sau chiar pe termen nelimitat, este intr-adevar o idee fezabila. Doar o mai buna intelegere a mecanismului de baza care cauzeaza imbatranirea, relationata cu bolile, va permite dezvoltarea unor strategii integrate pentru a creste in mod satisfacator durata si calitatea vietii.
Sursa: Telegraph